Copdemar

Catalina, nom de dona

Folre a la Maryland

Folre a la Maryland

Arribant les festes l'equip es reconfigura. Després d'un començament lent, signat primer per les qüestions legals i després per la pandèmia, varen ser dos anys de treball intens, dedicant cada cap de setmana al projecte. És necessari molt entusiasme, compromís i il·lusió. L'hivern avança i després de gairebé dos lustres, Mallorca es torna a cobrir de blanc. Enmig del fred i el torb, replanificam i seguim rumb, ara amb menys mans.

Començam el folre de fons. Seguim el sistema de folre croat "a la Maryland". Les posts són disposades de forma gairebé transversal, o croades, a la direcció de la qui...

Continua llegint

Camaiot amb formatge

Camaiot amb formatge

Ja va passar l'estiu i amb els primers dies de la tardor posam la darrera post del folre. El temps va canviant i ajustam el menú matinal per alguna cosa que aporti una mica més d'energia: entra en joc el camaiot amb formatge.

Mentre preparam els longitudinals de fons anam pensant en la finalització del buc, rematar imperfeccions i sobretot, calafatar. En la construcció de buc llis les posts es col·loquen vora contra vora i per a assegurar l'estanquitat s'introdueix entre les juntes estopa i brea. Una tècnica antiga en perill d'oblit que amb afecte i malgrat la nostra manca de destresa i descon...

Continua llegint

Baus i carlingues

Baus i carlingues

S'acosta l'estiu i el folre avança a poc a poc. Al nostre ritme, ens prenem un temps entre post i post. Cal esperar que la fusta prengui forma i s'assequi. Mentrestant treballam l'estructura de coberta. L'entramat que sosté la coberta està compost per baus i carlingues. Els baus són les bigues superiors que uneixen les quadernes. En el nostre cas tenim tres d'aquests elements realitzats en fusta d'iroko. Les carlingues són les peces longitudinals que trenquen la llum entre els baus. Hi ha dues carlingues a proa que serviran de suport al masteler i al pal del bauprès. L'espai central on se situ...

Continua llegint

Quadernes intermèdies

Quadernes intermèdies

Després de col·locades un parell de traques del folre és necessari parar-se un moment a pesar que la vista demana seguir. És el moment de col·locar les quadernes intermèdies que donaran suport a l'entaulament. No són autèntiques quadernes, ja que no discorren en el perfil complet del casc, sinó només en els costats, sense arribar, per tant, a la quilla. Les intermèdies van empernats al longitudinal del pantoc i es disposen a la meitat de cada ordenada on van les quadernes reals. Estan realitzades a partir de les posts d'iroko rescatades amb anterioritat.

Ara sí, a continuar cobrint els costats...

Continua llegint

Cobrint espais

Cobrint espais

Després de tant de temps muntant una armadura començam a tapar buits i convertir línies en superfícies. Començam el folre des de la coberta, baixant pels costats les posts juxtaposades. A mig camí ens detenim, és necessari col·locar les quadernes intermèdies que completaran l'estructura dels costats.

Les posts de folre són de pi nord de dos centímetres de gruix. Entre post i post es deixa un petit bisell per a calafatar, però això és una altra història. Esperam completar el folre abans de l'estiu.

Continua llegint

Caixa de vapor

Caixa de vapor

La caixa de vapor és una eina de gran utilitat en la construcció d'un vaixell de fusta i es torna indispensable quan el disseny proposa curvatures molt pronunciades. La immersió en vapor calent per un cert temps permet que les fibres de la fusta no es trenquin en corbar les peces. Després de col·locades i passat un temps prudencial aquestes es mantenen en la nova forma sense generar grans tensions.

Després d'un parell de proves vàrem optar per construir una caixa de vapor i utilitzar aquesta tècnica en el doblegat de les peces de major curvatura. Investigant una mica vàrem optar per un model q...

Continua llegint

Mirall de popa

Mirall de popa

En el fons del taller descansen des de fa un temps unes quantes bigues d'iroko de demolició que aconseguim a preu amic. Una de les peces, per les seves dimensions, estava destinada des d'un principi a convertir-se en el bau del mirall de popa.

Una vegada empernats els longitudinals del pantoc en l'estructura de popa vam creure que era el moment de preparar el bau i completar el mirall.

Continua llegint

Pantoc

Pantoc

Els angles de les quadernes s'uneixen mitjançant una peça longitudinal que travessa tot el pantoc. En un casc de pantoc viu aquesta peça és un element estructural important, ja que en ella s'uneixen els costats i el fons. Fins al moment aquestes han estat les peces de més difícil construcció i ens va portar diversos mesos fins a tenir-les finalment en posició.

Els longitudinals del pantoc es corben en dos plans. En el disseny original el perfil del longitudinal era més o menys vertical i curvatura més gran era en el pla horitzontal. En el disseny definitiu es va optar per un perfil més o menys...

Continua llegint

Quadernes

Quadernes

Con las cuadernas en posición el barco comienza a tener forma de barco. De las líneas pasamos al volumen y nos podemos imaginar algo que algún día pueda llegar a flotar.

Continua llegint

Roda i codast

Roda i codast

El peu de roda va ser construït amb la mateixa tècnica i materials de la quilla, Pi Gallec laminat amb resina epoxi. La roda i el codast, en canvi, es varen realitzar en Sapele. Això va ser degut a les dimensions disponibles de fusta de cada tipus. Les peces es varen unir amb resina epoxi i perns d'acer galvanitzat en calent.

Continua llegint